Valdebatt på Virginska (en orättvis betraktelse)

Jag representerade Socialdemokraterna på en valdebatt på Virginska skolan idag, inför avgångseleverna på Mediaprogrammet. Alla sju riksdagspartier var på plats och eleverna hade förberett sig ordentligt med frågor. Det var kloka frågor och även om vi nog fastnade lite för mycket på några av dem så tror jag att frågorna på många sätt representerade vad eleverna var intresserade av.

Man ska inte dra förhastade slutsatser efter denna första debatt men jag kan inte låta bli att ändå göra några (förmodligen helt orättvisa…) kommentarer:

  • Moderaterna är – av förklarliga skäl – inte särskilt intresserade av att prata om sin egen politik. De ägnar sin tid åt att vräka ur sig (mestadels felaktiga) påståenden om andra partier (idag mestadels om S och V). Ungmoderaten inledde sin presentation med att ljuga om det rödgröna alternativets förändringar av arbetsgivaravgifterna. Det var dock en aning underhållande att höra moderaten ägna ett helt inlägg åt att hylla privatskolor och håna kommunala gymnasieskolor – inför ett rum fullt av elever på en kommunal gymnasieskola…
  • Kristdemokraterna försöker ”flyga under radarn” för att inte stöta sig med någon och försöker framställa sig som helylle-kompisar som är lite förnuftigare än andra. Märkligt nog, eftersom KD sannolikt är Sveriges näst minst omtyckta parti (efter Sverigedemokraterna)…
  • Folkpartiet försöker klara valet på en enda fråga: skolfrågan. Med tanke på att resultaten i skolan försämrats när folkpartiet styrt Örebro kan den strategin bli lite problematisk, åtminstone i Örebro…
  • Miljöpartiet i Örebro är tydliga med att de väljer högern i Örebro, men väljer rödgrönt i riket. Ärligt av dem, och det bör örebroarna påminnas om ofta. Jag tror att det kommer att leda till att MP får färre väljare i Örebro än i riket.
  • Centerpartiet sätter allt på ett kort i sitt försök att överleva som parti. Och deras enda hopp heter företagspolitik. Jobbigt nog för dem, med tanke på att de inte lyckats med något av sina löften från förra målet: det har inte blivit mindre krångel för företagen, det har inte blivit bättre förutsättningar för företagen och arbetslösheten har ökat.

Moderaterna fortsatte sända ut dubbla budskap om hur de kommer att agera om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare: ungmoderaten menade att de inte kommer ändra sin politik eller anpassa sig ”bara för att Sverigedemokraterna röstar på oss i riksdagen”. Vilket är detsamma som att säga att man kan tänka sig att vara beroende av SD i riksdagen. Där var – lyckligtvis – alla andra partier lika tydliga som vi socialdemokrater: vi gör oss aldrig beroende av SD.

I övrigt var det en fråga där skillnaderna blev tydliga. Det var när eleverna frågade alla partier om vad vi vill göra för att minska klyftorna. Högerpartierna var tydliga med att de inte tyckte att frågan var särskilt viktig. Några av dem sa faktiskt rätt ut att klyftorna inte är viktiga i samhället, att det enda som spelar roll är att inte för många är fattiga. Vilket förklarar varför de drivit en politik som ökat klyftorna, ökat arbetslösheten (med 100 000 personer) och ökat utanförskapet (med 70 000 personer. På tre och ett halvt år.

Jag tror – och hoppas – att svaren på frågan om hur partierna vill minska klyftorna gjorde det tydligt för eleverna att det spelar roll hur man röstar. Att det är skillnad mellan partierna. Om man inte bryr sig om minskade klyftor ska man rösta på högern. Vill man minska klyftorna röstar man rödgrönt (så länge man kommer ihåg att Miljöpartiet är höger i Örebro).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *